Główna » Aktualności, Konkursy, olimpiady

KONKURS „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO”

Autor: Red. dnia 22 maja 2015

DSC_0310Ruszyła XV już edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał Regionalnego Lubuskiego Konkursu odbędzie się 27 czerwca 2015 r. w Zielonej Górze przy ul. Fabrycznej nr 13 b ( Piwnica Winiarska).

Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.

I.Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody

II.Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III.Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV.Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Żywnościowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
Regionalne Potrawy – kategoria ta w tym konkursie ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych.

Wypełnione karty zgłoszeń na regionalny produkt żywnościowy lub potrawę należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 17 czerwca 2015 r.

Bliższych informacji na temat konkursu udziela Piotra Czura nr tel. (68) 456 52 72 (Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi). Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Lubuskiego oraz Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2015”.

W załączeniu znajdują się formularze zgłoszeniowe oraz regulamin konkursu.

regulamin konkursu (gastronomia), regulamin konkursu (produkt), zgłoszenie potrawy, zgłoszenie produktu

Digg this!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.